10:00 tot 16:00
01-04-17

Tijdens het Kom in de Kas weekend op 1 en 2 april 2017 kun je ook in onze regio een bezoekje brengen aan de kas.

De kwekers in regio Berkel en Rodenrijs zetten op zaterdag 1 april en zondag 2 april de deuren van hun kassen wagenwijd open voor Kom in de Kas 2017. Kom je kijken?

Openingstijden
De openingstijden voor beide dagen is van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Een bezoekje waard
Maar liefst 18 bedrijven kunt u bezoeken met een zeer divers aanbod. Wat dacht u van kamperplanten, snij-Cymbidiums, Anthuriums, paprika’s, snij-Hortensia’s, tomaten, Gerbera’s, Phaleonopsis, perkplantjes, Amarylissen en Bromelia’s. Daarnaast kunt u een kijkje nemen bij een loonbedrijf en een hovenier.

Zie hoe gewassen groeien en bloeien, wat er allemaal bij komt kijken en welke technische hoogstandjes er worden gebruikt in de kassen, zoals het gebruik van aardwarmte voor het verwarmen van de kas. Leer hoe tuinders zoveel mogelijk gebruik maken van biologische gewasbeschermingmiddelen en geniet van alle mooie kleuren.

Er zullen verschillende schitterende bloemen- en groentenshows zijn.

 

 

Kinderen
Voor kinderen is er genoeg te doen en te zien. Zo is er een kinderboerderij, kunnen ze zich laten schminken, is er een springkussen en kunnen ze bloemschikken. Kinderen kunnen ook meedoen aan een interactieve speurtocht waarmee de beleving in de kas wordt vergroot. Meedoen aan deze speurtocht kan door thuis alvast de KomInDeKas app te downloaden (geschikt voor Android en Apple).

Bereikbaarheid
We willen je vragen zo veel mogelijk op de fiets te komen. Parkeren kan op de Abraham Molenaarweg, volg hiervoor de bordjes met een P. Verkeersbegeleiders zullen u naar de juiste plek begeleiden. Vanaf de parkeerplek word je met huifkarren naar het eerst deelnemende bedrijf gebracht. Hiervoor kunnen wachtrijen zijn.

Het gebied is ook zeer goed met het openbaar vervoer te bereiken. Je kunt hiervoor buslijn 170 nemen vanuit het Rodenrijs of Zoetermeer. Uitstappen bij halte Groendalseweg. Vanaf hier is het tientallen meter lopen tot het eerste bedrijf.

Indien je beschikt over een gehandicaptenkaart en met de auto komt, kun je een mailtje sturen naar info@perkplantenkwekerijvanderende.nl. Je krijgt van ons dan een toegangskaart voor een speciale parkeerplaats. Deze ligt zeer dicht bij de route, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de huifkar.

Facebook
Neem een kijkje op onze Facebook waar je alvast kennis kan maken met alle tuinders.
https://www.facebook.com/Komindekasberkel/

Welke bedrijven doen er mee?

Bouman Anthuriums

Groendalseweg 100
2651 WZ Berkel en Rodenrijs

Gewas: Anthurium
Activiteiten: De kas bij Bouman Anthuriums is 33.000m2 groot. Er worden bijna 100 bloemen gesneden per m2. In een jaar tijd worden er dus meer dan 3 miljoen Anthuriums gekweekt! Deze kwekerij is zeker een bezoekje waard. Ze hebben zelfs een eigen winkel waar je het hele jaar, 6 dagen per week terecht kan voor mooie Anthuriums. Neem een selfie op een speciaal met bloemen versierde plek!

Url: www.bouman-anthuriums.nl

Koos van der Burg

A.H.Verweijweg 1
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Tomaten
Activiteiten: Groentenshow en springkussen. Koos van der Burg kweekt Romatomaten voor een grote Nederlandse supermarkt. Jaarlijks worden de plantjes half december in de kas gepoot, ze zijn dan ongeveer 20 cm groot. De plantjes worden d.m.v. touwtjes omhoog geleid. Wanneer ze ongeveer 2 meter hoog zijn en 7 trossen gevormd hebben, beginnen de eerste tomaten rood te worden. Dit is ongeveer half maart. Vanaf dan wordt er 2 keer per week geoogst. Half oktober zijn de planten ongeveer 9,5 à 10 meter hoog. Oogsten doen ze tot half november. Daarna wordt de kas leeg geruimd, ontsmet en opnieuw ingericht.

Loonbedrijf Frans van der Burg B.V.

A.H.Verweijweg 5
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Loonbedrijf
Activiteiten: Loonbedrijf Frans van der Burg B.V. kweekt geen groenten, bloemen of planten maar zijn wel regelmatig aan het werk in en om de kas. Bijvoorbeeld om de grond te bewerken, een watersilo te bouwen, onderhoud te verrichten of een beschoeiing te maken in de sloot. Ze leggen graag aan je uit wat hier allemaal bij komt kijken en je kunt allerlei verschillende machines bekijken.

Stijger Garden Design

A.H.Verweijweg 12
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Hovenier
Activiteiten: Een vreemde eend in de bijt is het niet helemaal, want de hoveniers van Stijger Garden Design hebben een eigen kwekerij. Ze kweken hier allerlei verschillende soorten tuinplanten. Tijdens Kom in de Kas kan je deze kwekerij bezoeken. Daarnaast kun je in hun showroom verschillende producten bekijken zoals tuinhaarden, bloempotten en andere leuke artikelen. En ze vertellen je graag welke tuinmaterialen er tegenwoordig allemaal toegepast worden in de tuin.

Url: www.stijgergardendesign.nl

Fânqié

A.H.Verweijweg 7
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Tomaten
Activiteiten: WUR voert een onderzoek met bloemen uit, rozenshow, uitleg aardwarmte en uitleg over biologische gewasbescherming. Bij kwekerij Fânqié verwarmen ze op een speciale manier de kas. Dit doen ze namelijk met aardwarmte, oftewel warm water uit de grond. Hiervoor is er een gat gemaakt van maar liefst 1.700 m diep. Wil je meer hierover weten? Tijdens Kom in de Kas is er een uitgebreide uitleg hierover.

Url: www.fanqie.nl

Familie de Groot

A.H.Verweijweg 16
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Kinderboerderij
Activiteiten: Een leuke tussenstop voor het hele gezin, de kinderboerderij. Er zullen verschillende dieren te zien zijn zoals geiten, kalfjes, schapen en nog veel meer.

Brabander – Zantman V.O.F.

A.H.Verweijweg 11
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Paprika (wit, bruin, paars, mint en geel)
Activiteiten: Kookdemonstratie Colour Ful Taste, groentenshow en paprika-ijs. Paul Zantman en Rob Brabander kweken paprika’s, en dat zijn niet de standaardkleuren. Wat dacht je van witte, bruine, paarse en mintkleurige. Alles op dit bedrijf staat in het teken van de paprika, want je kan er ijs proeven gemaakt van paprika en er worden paprikasmoothies gemaakt.

Perkplantenkwekerij van der Ende

A.H.Verweijweg 18
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Perkplanten
Activiteiten: Perkplantenshow en bloemenshow. Bij Perkplantenkwekerij van der Ende zijn de laatste kleinbloemige Viooltjes net de deur uit en ze zijn alweer volop bezig met de volgende teelt. Van half april tot begin juli hebben ze namelijk jaarlijks particuliere verkoop van zomerbloeiers. Heel de kas staat dan vol met veel verschillende soorten en kleuren plantjes. Aan de hand van een tijdlijn laten ze zien wat ze het hele jaar doen, welke machines ze daarbij gebruiken, etc. Daarnaast hebben ze een perkplantenshow waarbij je een deel van het assortiment kan zien wat ze verkopen.

Url: www.perkplantenkwekerijvanderende.nl

Potplantenkwekerij van den Bosch

A.H.Verweijweg 13
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Potplanten
Activiteiten: Potplantenshow. Bij potplantenkwekerij van den Bosch kweken ze allerlei verschillende (sub)tropische groene kamerplanten zoals de Ficus en de Sansevieria. Het is hier altijd lekker warm in de kas. De stekjes van deze planten komen voornamelijk uit Zuid-Amerika.

Url: www.boschberkel.nl

So Natural

A.H.Verweijweg 15
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Phalaenopsis
Activiteiten: Alleen op zaterdag geopend. Met 20 hectare aan glas en jaarlijks zo’n 14 miljoen geteelde Phalaenopsissen is So Natural één van de grootste potorchideeënkwekers ter wereld. Eén van hun locaties is te vinden aan de A.H.Verweyweg en is zeker een bezoekje waard! Ze laten je zien wat het hele teeltproces van de Phalaenopsis inhoudt, van een klein stekje uit het laboratorium tot een volwassen plant die naar de consument kan.

Url: www.sonatural.nl

Familie Kester

A.H.Verweijweg 17
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Openstelling schuur
Activiteiten: Springkussen, schminken, inleveren quiz formulier met als cadeautje een gezonde snack

v.d. Berg Gerbera

Abraham Molenaarweg 52
2651 KK Berkel en Rodenrijs

Gewas: Gerbera
Activiteiten: Bij v.d. Berg Gerbera hebben ze maar liefst 24 verschillende soorten mini Gerbera’s in 8 verschillende kleuren. Op dit moment plukken ze 3 keer in de week de bloemen. Iedere keer wordt er een gedeelte van ieder soort gedaan, zodat bij elke plukbeurt alle soorten aan bod komen. Ze werken met maar liefst 28 mensen op dit bedrijf. Maar niet alles is mensenwerk, zo hebben ze een robocar die de bloemen van de kas naar de schuur brengt en helpt de sorteermachine om alle bloemen netjes te storen. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Neem dan een kijkje bij Kom in de Kas.

Url: www.vdberggerbera.nl

MB Production B.V.

A.H.Verweijweg 23
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Paprika
Activiteiten: Proeverij tomaten en centrale kantine, beide dagen om 13.30 uur en om 14.30 uur optreden shantykoor. Zondag om 16.30 uur veiling van een deel van de tentoongestelde producten, de opbrengst is voor KIKA. Bij MB Production kweken ze lekkere en gezonde gele paprika’s. Van de zogehete kneusjes (zijn niet de mooiste paprika’s maar wel 100% goed) maken ze vegetarische gele paprikasoep. En deze soep is het hele jaar door verkrijgbaar bij hun op bedrijf.

Kwekerij Greeve

A.H.Verweijweg 38
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Snijhortensia
Activiteiten: Bloemschikken voor kinderen met Floralia. Bij kwekerij Greeve kweken ze verschillende kleuren snijhortensia. Rond Kom in de Kas zullen de eerste bloemen goed zijn en dat is altijd een mooi gezicht.

Bross Orchids

A.H.Verweijweg 40
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Cymbidium
Activiteiten: Smaakproeven van Koppert Cress en bloemenshow. Bij Bross Orchids kweken grootbloemige snij-Cymbidiums in verschillende kleuren. Op de vaas blijven ze zo’n 2 à 3 weken goed. Lang genieten dus van deze prachtige bloemen! Normaal zijn rond Kom in de Kas alle bloemen op maar gelukkig dit jaar niet.

Url: www.brossorchids.nl

Havenaar Amaryllis

A.H.Verweijweg 42
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Amaryllis
Activiteiten: Bloemenshow. Bij familie Havenaar worden de amaryllis voor de snijbloem geteeld. Naast een paar standaardsoorten, ook een aantal exclusieve soorten en dit worden er steeds meer. Eén keer per jaar kan een bol een bloem snijden. Dit gebeurt van september tot en met mei. De bloemen worden geoogst en in kisten naar de schuur vervoerd met de robocar. De bollen blijven ongeveer 2 a 3 jaar in de grond en worden daarna gerooid, geprepareerd en “gekookt”. De grond wordt dan ook gelijk ontsmet d.m.v. stomen. Indien het ras nog goed is en de bollen gezond, dan worden de bollen weer terug gepoot.

Url: www.havenaaramaryllis.nl

Peter Zeestraten B.V.

A.H.Verweijweg 33
2651 LX Berkel en Rodenrijs

Gewas: Bromelia
Activiteiten: Bloemenshow en Team Oosland – Team Peter.

Url: www.zeestratenbromelia.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren